Zo werk je ook met plezier na de coronacrisis

Werk jij in de zorg en maak jij je ook zorgen of je het werk fysiek en mentaal nog aankunt in de toekomst? In deze blog leggen wij je uit hoe de Geluksstrategen je kunnen helpen je werk met plezier te blijven doen.

In deze tijd van corona is er veel aandacht en waardering voor jou als zorgmedewerker. Terecht want je staat aan de frontlinie in de strijd tegen het virus. Je zorgt voor anderen en hebt daarbij weinig tijd om voor jezelf te zorgen. In deze periode komen er van alle kanten adviezen hoe je als zorgmedewerker mentaal en fysiek fit kan blijven om langdurig inzetbaar te blijven. Fijn natuurlijk. Maar wat gebeurt er als alle stof is neergedaald en er ruimte komt voor gedachten en gevoelens over de afgelopen periode?

Duurzame inzetbaarheid

Juist na de piek van de crisis komt de tijd om te verwerken wat er in die periode is gebeurd. Waarschijnlijk werkte je min of meer op de automatische piloot en was er nauwelijks tijd om na te denken of überhaupt iets te voelen. Op dat moment is het juist belangrijk dat er ruimte is voor mentale ondersteuning.  In het vorige blog ‘Vergeet niet te kijken naar wat er wel is’ gaf geluksstrateeg Tess al een aantal tips hoe je tegenslagen draagbaar kan maken.

In een periode van hectiek kunnen die tips net het verschil maken om door te kunnen gaan. Op het moment dat je hoofd meer ruimte krijgt om gebeurtenissen echt te verwerken, kan coaching je daarbij helpen.

We kunnen nare situaties die je hebt meegemaakt niet laten verdwijnen. Maar met onze ondersteuning kunnen we je leren dat je wél invloed hebt hoe je met deze situaties kunt omgaan. Dit maakt je weerbaarder voor toekomst. Je kan beter omgaan met tegenslagen en nare gebeurtenissen waardoor je langer met plezier kan blijven werken.

Werken met onze vijf Gelukssleutels

Dit is het goede moment om onze gelukssleutels nog eens kort uit te leggen en wat deze sleutels voor jou kunnen betekenen in je proces.

Gezond leven: Goed zorgen voor jezelf betekent ook dat je goed zorgt voor je lichaam én geest. Denk daarbij aan gezonde voeding, goed slapen, meer bewegen. Als je gezond eet en voldoende beweegt, gaat je geest beter functioneren.

Eigen leiderschap nemen: Met eigen leiderschap nemen bedoelen we dat jij de regie weer pakt over je leven. Niet blijven kijken naar wat er is gebeurd en welke negatieve gevoelens dat geeft. Maar juist leren kijken naar wat het je heeft gebracht en wat je ervan hebt geleerd.

Lol hebben in wat je doet: Niet voor niets noemde ik hierboven al dat het belangrijk is dat je met plezier kan blijven werken. Het niet blijven hangen in negatieve gevoelens kan hierbij ook zeker helpen.

Uitgaan van je eigen kwaliteiten: Misschien ervaar je in deze periode gevoelens van verdriet, machteloosheid en twijfel. Heb je wel genoeg kunnen doen? Had je nog meer kunnen doen? We maken je (weer) bewust van waar je goed in bent en leert dat optimaal te gebruiken. Zo bouw je aan je zelfvertrouwen en groei je lekkerder in je vel.

Kiezen waar je voor wilt gaan: Van je aandacht verdelen kan je heel ongelukkig worden. Logisch, want je kunt niet alles tegelijk. Daarom gaan we je helpen keuzes te maken: wat je wel gaat doen en wat je juist niet gaat doen. Zo ben je straks ook beter voorbereid op een eventuele tweede crisis. Je hebt duidelijker wat je wel wilt en wat juist niet.

Geluksstrategie

Zoals je ziet spellen de eerste letters van de vijf gelukssleutels het woord GELUK. We gaan je helpen een geluksstrategie te ontwerpen waarmee je nog meer positieve energie haalt uit je werk.

Het kan heel goed zijn dat je niet precies weet wat je ongelukkig maakt. Dat geeft helemaal niks. Wij hebben daar als Geluksstrategen wel kaas van gegeten. We gaan eerst aan de slag met de gelukssleutels (gezond leven, eigen leiderschap nemen, lol hebben, uitgaan van je eigen kwaliteiten en keuzes maken). Jij gaat, met onze hulp, bepalen welke sleutel of sleutels de meeste invloed hebben op jouw geluksgevoel. Samen maken we een plan, een geluksstrategie. Zo word jij je eigen geluksstrateeg!

Mocht je deze blog gelezen hebben en niet in de zorg werken? Jij kan net zo goed twijfels hebben over de toekomst, angstig zijn over wat er is gebeurd en wat er nog gaat gebeuren. Natuurlijk kun je dan ook bij ons terecht. We helpen je graag weer met opgeheven hoofd de toekomst in te gaan en je weer te laten leiden door fijne(re) gevoelens.