Zit jij lekker in je vel, of spring jij uit je vel?

Tjonge, wat kan ik soms boos worden. Ik riep laatst: “Het kan me geen f*ck schelen wat ze van me vinden… Als ik hier een potje wil gaan zitten schelden, dan doe ik dat gewoon!” Ik voelde me kiplekker daarna, opgelucht, verfrist en leeg. Ik was het kwijt, maar… die ander zat er nu mee. Hmmm. Dat was nou ook weer niet de bedoeling, toch?

Hoe kun je je hart luchten, zonder dat de persoon waarbij je dat doet zich daar rot over voelt? Echt boos worden, soms zelfs om niets, dat doe je bij mensen die heel dicht bij je staan. Dat is nou eenmaal zo. Zij geven je zo’n veilig gevoel dat je dit durft en doet. Op zich goed, toch? Nee, want daarmee richt je schade aan. Schade aan je relatie met die dierbare, schade bij die dierbare zelf. Echt… dat wil je niet. Uiteindelijk beschadig je ook jezelf daarmee, want je dierbaren zijn degenen waarop je steunt. Vallen zij weg, dan wordt jij daar doodongelukkig van. Opgeteld: twee ongelukkige mensen; een rampenscenario.

Tijd voor een andere aanpak

Met dit inzicht is het dus tijd voor een andere strategie en aanpak. Het is tijd dat je jezelf aanpakt en patronen verandert. Hiervoor heb ik 4 tips voor je. Deze tips, nou niet boos worden, zijn clichés,maar ze werken oh zo goed!

  • TIP 1: Voel je woede opkomen als je bij je dierbaren bent? Tel dan tot twintig (tien is écht te kort!) en drink tegelijk een glas water.
  • TIP 2: Ga schoonmaken of doe een andere klus. Je agressieve energie uit je in het luidruchtig afmaken van die klus. Dan is de pijp daarna leeg.
  • TIP 3: Ga fietsen, autorijden of gewoon lopen. Even weg, lekker naar buiten met niemand om je heen. Dat koelt af.
  • TIP 4: Zet je favoriete muziek op. Zet ‘m maar even hard!

En anders kun je altijd nog een hulplijn bellen… Zij zijn erop getraind.

Ga in gesprek en deel

Al die dingen werken, maar het allerbelangrijkste is wel, dat je daarna in gesprek gaat met die dierbare. Deel je zorgen, angsten en verdriet op een inhoudelijke manier, zodat jouw dierbare je kan steunen en troosten. En voilá, daardoor is er ook weer ruimte in je hoofd om aan oplossingen te denken! Je zit weer even lekker in je vel…