Wat zit er in een flesje geluk? Gewoon… water!

Het was deze zomer zo heet dat ik elke keer als ik op pad ging een flesje water bij me had. “Water kan zo lekker zijn!”, vertelde ik José, als wij weer bij elkaar zaten om nieuwe ideeën uit te werken.” Het geeft mij weer nieuwe energie”, vulde zij aan. Inderdaad, dacht ik, dat was bij mij ook zo. Misschien herken je het en denk je net als ik: hoe komt dat toch?
Zo ontstond het idee om eens uit te zoeken wat voor effect water op je geluksgevoel zou kunnen hebben. Eerst maar eens onze waterfeitjes op een rij zeten.

Wij Nederlanders en water

Onszelf beschermen tegen water doen wij in ons kikkerlandje al eeuwenlang. Het is dan ook niet gek dat wij Nederlanders veel over water weten. We leren onze kinderen al vroeg zwemmen. We vinden het heel normaal dat er dijken en sluizen zijn om het water om ons heen te bedwingen. We hebben daardoor niet de neiging om te willen vluchten voor het water. We vinden het eigenlijk heel normaal, we voelen ons veilig.
Dat wij kraanwater kunnen drinken vinden wij ook heel normaal. En dat doen wij dan ook regelmatig, thuis in de keuken, voor het slapengaan, op het werk, tijdens het sporten, bij het klussen in de tuin. Zoveel momenten dat we water kunnen drinken, maar wat voor effect heeft dat water eigenlijk op ons gevoel, ons humeur, ofwel onze gemoedstoestand? Daarvoor moeten we duiken in ons eigen lichaam, wat doet water met ons lichaam?

Water in ons lichaam:

  • Ons lichaam bestaat uit gemiddeld 60% uit water;
  • Het meeste water in ons lichaam zit in onze cellen, het overige water zit in ons bloed;
  • Onze hersenen bestaan voor 70% uit water, onze huid voor 90%;
  • Om voedsel te verteren is water nodig;
  • Water is nodig om allerlei chemische reacties in ons lichaam goed te laten verlopen.

Water draagt bij aan je energie (en dus ook je geluk)

Als je al deze feiten zo ziet staan, kun je bedenken dat water drinken belangrijk is voor je lichaam. Als je weinig water drinkt, heeft je lichaam meer moeite om belangrijke functies goed uit te voeren, zoals voedsel verteren, nadenken, bewegen etc. Misschien voel je je soms vermoeid of raak je snel geïrriteerd? Dat kan een teken zijn dat je te weinig water drinkt. Er zijn zelfs beweringen dat futloosheid, ongeduld en concentratieverlies een gevolg zouden kunnen zijn van een watertekort. Meer water drinken kan dus ontzettend veel invloed hebben op je hoeveelheid energie. En energie is nodig om je lekker te voelen en dat betekent een gelukkiger gevoel!

Flesje water drinken? Maar ik heb geen dorst…

Iedereen kent de ‘levensles’: Drink 2 liter water per dag! Dat is wat je lichaam maar ook je geest dus nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Op meerdere (lees 7) momenten van de dag een flesje water drinken voorkomt dat je dorst krijgt. Dorst is namelijk het alarmsignaal, net als een droge mond, of droge lippen, dat je al een watertekort hebt. Zet je wekker op je telefoon, plak een briefje met ‘WATER’ op je laptop of schrijf ‘Water op je hand’, zo ben je jouw dorst voor!

Proost!

Nog een tip voor jouw geluksgevoel: misschien vind je gewoon water drinken wel ontzettend saai. Ik heb goed nieuws voor je: door water te mengen met stukjes fruit, schijfjes komkommer of zelfs citroen krijg je een lekkere ‘bite’ aan water en het is nog gezond ook!

Be Happy!