Waarom je gelukkig wordt van de zon

“Alles ziet er anders uit als de zon schijnt”. Dat liedje kwam in me op toen ik vanochtend de gordijnen open deed en een strak blauwe lucht zag met een stralend zonnetje. Na een drukke week vol zorgen voelde ik me door de aanblik van het zonnetje meteen een stuk lichter. Herken je dat?

Terwijl ik me douchte en me klaarmaakte om de deur uit gaan, merkte ik dat ik het liedje bleef neuriën. Het deuntje bleef in mijn hoofd en met een glimlach  voerde ik al mijn routinehandelingen uit. Ik had zin in de dag!

De zon geeft je endorfine-energie!

Waarom gaan mensen zich meteen beter voelen bij de aanblik van de zon? Daar zijn redenen voor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zonlicht een directe invloed heeft op je hormoonstelsel. Er wordt namelijk endorfine aangemaakt. Dit wordt ook wel ‘het gelukshormoon’ genoemd. Endorfine zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en je meer ontspannen voelt. Als je je energieker voelt, ga je ook meer dingen doen. En daardoor voel je je weer fitter. Bijzonder toch? We kennen allemaal de uitdrukking ‘een gezonde geest, in een gezond lichaam’. De zon helpt daarbij een handje.

Fitter met Vitamine D, slanker met leptine

Hier zijn nog een aantal redenen waarom de zon goed voor je is:

  • Je krijgt veel vitamine D binnen, wat er onder andere voor zorgt dat je spieren beter werken en je immuunsysteem beter wordt. Je hebt dus minder  kans om ziek te worden.
  • Je blijft slanker door de zon. Wat? Jazeker! De zon maakt het hormoon leptine aan, waardoor je eetlust verminderd. En van minder eten word je  slanker.

Winterdepressie

Het is niet gek dat mensen met winterdepressies naar het zuiden reizen. Daar is meer zon! In de winter krijgen we in Nederland te weinig zonlicht (en wordt het gelukshormoon ook minder aangemaakt). Hierdoor kan je last krijgen van een somber gevoel of depressie. Zodra de zon weer gaat schijnen heeft dat een positief effect op je gestel. De zonnestralen zorgen dat je meer endorfine aanmaakt en dat haalt je uit je winterdepressie.

Wel insmeren hè!

Het is dus niet zo gek, dat ik blij word als ik de zon zie. De zon en de zomerdag maken je slanker, blijer en gezonder. Dus laat maar komen die zomermaanden. Natuurlijk weet je dat je niet te lang in de zon moet blijven en dat je je goed moet insmeren, toch? Geniet van de zomer! Oh ja, weet je dat ‘muziek’ ook een positieve invloed kan hebben op je humeur? Daarover vertel ik je in een volgende blog graag meer.