Vergeet niet te kijken naar wat er wel is..

Soms is jouw geluk een kwestie van de juiste mindset. Om je gelukkiger te voelen in deze (corona)tijden moet je extra energie steken in het zoeken naar lichtpuntjes die positieve veranderingen teweeg brengen in jouw leven. Hoe doe je dit? Je leest hier een aantal tips!

Waarom zijn die tips juist nu zo belangrijk?

Als Geluksstrateeg ben ik samen met mijn cliënten altijd op zoek naar lichtpunten en successen in hun leven om daarmee verder te bouwen aan hun geluk. Hun behoefte aan een geluksstrategie hangt vaak samen met de manier waarop zij tegen dingen aankijken. Hun persoonlijkheid speelt hierbij een rol, maar kan ook komen door de lastige situatie waarin ze verkeren.

Al een aantal maanden houdt de coronacrisis ons bezig. Er bereikt ons veel nieuws via kranten, radio, tv en sociale media over cijfers van sterfte en besmettingen. En de laatste tijd zien we in dezelfde media ook de gevolgen op de economie in ons land en andere landen. Dit en de vele beperkingen die ons worden opgelegd kunnen mensen op den duur somber maken. Juist nu we zo’n behoefte hebben aan gevoelens van geluk. Deze tips gaan je daarbij helpen!

Wat kan tegenslag doen met je geluksgevoel?

Treuren over de pech die je overkomt geeft negatieve gedachten en maakt het in jouw hoofd alleen maar erger. Hierdoor kunnen sombere gevoelens ontstaan waardoor je je minder gelukkig voelt. Met alle gevolgen van dien. Je hebt minder zin om iets te ondernemen, je slaapt slechter, je weerstand gaat achteruit, je voelt je futloos. Kortom je bent bezig je eerdere verworven geluksgevoelens te vernietigen!

Zo kunnen ook de huidige onverwachte omstandigheden waarin we terecht zijn gekomen zorgen voor sombere gevoelens. Gewenste plannen gaan niet door, huidige leuke routines kunnen niet meer en de sociale contacten zijn minder en moeten op afstand.  Wij besteden daarnaast onbewust maar soms ook bewust teveel aandacht aan dingen die we niet in de hand hebben en/of die er nog niet zijn. Daar word je minder gelukkig van.

Tips: Hoe maak je deze tegenslagen dan draagbaar?

  • Begin met te kijken naar wat er wel goed gaat en meezit. Daarbij helpt ook deze positieve dingen te delen met anderen. Je zult merken dat je je hierdoor gelukkiger gaat voelen.
  • Maak voor jezelf een feelgood-lijstje met de dingen waar je blij van wordt, maar die je nog niet doet. Voeg een aantal van deze bij je dagelijkse activiteiten, zodat ze onderdeel worden van je dag.
  • Accepteer dat het leven niet altijd meezit. Je kunt jezelf leren zo goed mogelijk om te gaan met de negatieve dingen die je overkomen en waar je geen invloed op hebt. Dat doe je door er niet te lang bij stil te staan en je focus te verschuiven naar dingen waar je wel invloed op hebt. Dat levert jou energie op en zorgt voor een groter geluksgevoel.
  • Zie een tegenslag als een kans om je visie te veranderen, om nieuwe dingen te ontdekken of sterker te worden.

Bedenk: Een hangend hoofd kijkt naar beneden en sluit zich af, maar een opgeheven hoofd kijkt de wereld in en ziet wel die opening naar nieuwe mogelijkheden. En daar word je gelukkiger van!