Gezocht: thuiswerkgeluk

Had jij eindelijk je balans gevonden tussen werken vanuit huis en op kantoor? En vraag je je af met de nieuwe regels: hoe nu verder? Wij geven je in deze blog tips hoe je ook thuis je werkgeluk weer vindt.

De nieuwe coronaregels van afgelopen weken hebben alles weer op scherp gezet. Werknemers die na maandenlang thuiswerken opgelucht weer een paar dagen per week naar kantoor mochten, zullen nu weer meer van huis uit moeten gaan werken. Na een paar weken was het ritme van thuisblijven en naar kantoor gaan, weliswaar na een onwennige periode, juist net gefinetuned. In een artikel in de Volkskrant vertelt een treinreiziger ook dat het pendelen net weer een beetje begon te wennen: twee dagen thuis en twee dagen op kantoor bleek een goede en fijne balans.

Tips die je de dag doorhelpen

Maar nu we dan weer thuis zijn gaan werken vanwege het dringende advies van de overheid, lijkt het alsof we weer terug bij af zijn. Waar vóór de coronatijd thuiswerken nog als prettig ervaren werd, voelt het nu voor veel mensen toch anders omdat het geen keuze meer is. En de één kan daar beter mee omgaan dan de ander. We gaan namelijk allemaal op een andere manier om met veranderingen.

Hoe ga je om met het (weer) wegvallen van de structuur en routines van je vertrouwde werkplek? Hoe houd je het nog een beetje leuk? Een aantal handige tips die je de dag door kunnen helpen vind je op de coronakrant.nl. Bijvoorbeeld kies je werkspot bewust, zorg voor routine door op gezette tijden te beginnen, kleed je aan, daag jezelf uit (wat wil je vandaag precies, schrijf doelen op), werk in blokken en neem een echte pauze.

Thuiswerken lijkt gemakkelijker te worden

Een aantal van die tips zijn natuurlijk erg praktisch. Een fijne werkplek en een bepaalde routine kan natuurlijk voor iedereen prettig zijn.

Uit een onderzoek van de Open Universiteit naar de beleving van thuiswerken in coronatijd blijkt dat er gemiddeld 19 uur per week meer vanuit huis wordt gewerkt dan vóór de coronatijd.Per dag wordt nu gemiddeld 3 uur en 22 minuten online gecommuniceerd. Thuiswerken is ook steeds gemakkelijker geworden door de vele digitale mogelijkheden.

Echter is de pérsoonlijke kant van het thuiswerken voor velen toch een stuk lastiger dan de technische. Van de ene op de andere dag zijn we aan huis gekluisterd, brengen we veel meer uren door met onze huisgenoten en is face-to-face contact met collega’s (maar ook met familie en vrienden) nauwelijks nog mogelijk. Het coronavirus heeft het (werkende) leven behoorlijk op zijn kop gezet.

Inzicht in persoonlijkheid

Met elkaar willen we het zo lang mogelijk volhouden. Maar hoe blijven we met elkaar in verbinding? En hoe werk je effectief samen met collega’s? Inzicht in iemands gedragsvoorkeuren kan daarbij zeker helpen. Insights Discovery helpt daarbij door gedragsvoorkeuren te koppelen aan kleuren volgens het gedachtegoed van Carl Gustav Jung.
De Zwitserse psycholoog en psychiater introduceerde het concept van psychologische voorkeuren.Insights koppelt die voorkeuren aan 4 kleuren. Ze geven je op een aansprekende manier inzicht in je eigen reacties en gedrag en helpen je om te begrijpen waarom andere mensen heel ander gedrag laten zien.

Thuiswerkgeluk

Door dus inzicht te krijgen in het gedrag van een collega, kun je afstemmen op de ander, zelfs tijdens onlinegesprekken. Afstemmen wil zeggen dat je in je gedrag rekening houdt met wat de ander prettig vindt, in bijvoorbeeld samenwerking of communicatie. Als je dus onderling binnen een team inzicht krijgt in het voorkeursgedrag van elkaar, helpt dat om je collega’s beter te begrijpen en beter met ze te communiceren. Uiteindelijk geeft dat het beste teamgevoel en leidt dat tot meer werkgeluk.
Zélfs wanneer samenwerking en communicatie via een onlineverbinding zal moeten gaan!