Geluk is….reizen!

Afgelopen november heb ik een drieweekse reis gemaakt naar Azië. In april had ik mijn ticket al gekocht en de voorpret kon toen al beginnen. Het was weer veel te lang geleden dat ik daar was geweest, terwijl ik vroeger vaak naar Azië afreisde. De laatste jaren hielden een aantal dingen mij tegen: een studie die veel tijd opslokte, een nieuwe baan die veel energie vergde en natuurlijk de opbouw van de Geluksstrategen. Allemaal dingen waar ik heel gelukkig van werd en word, maar de gang naar Azië bleef aan me knagen. Eind 2018 was alles zo’n beetje op de rit en beloofde ik mezelf: “wat er ook gebeurt ik ga naar Azië volgend jaar”.
En het idee alleen al maakte me erg gelukkig. Ik heb uren gesnuffeld op internet naar de mooiste uitstapjes, de leukste hotels en de lekkerste gerechten. In mijn hoofd was ik al uren in Azië geweest.

Maar wat maakt dat reizen gelukkig maakt?

Laat ik beginnen dat wetenschappelijk bewezen is dat langdurig geluk vooral wordt gecreëerd door ervaringen en niet zozeer door spullen. Het kopen van een paar nieuwe schoenen of een nieuwe tv kan je een tijdelijk gevoel van geluk geven, maar dat gevoel ebt ook snel weer weg. Reizen levert je veel nieuwe ervaringen op en daar genieten we langer van dan materiële dingen. Ervaringen worden steeds beter.

Je geniet van een reis minimaal drie keer.

De 2e keer dat je van een reis geniet is natuurlijk als je echt op reis bent. Iedereen ervaart een reis anders natuurlijk, maar ik kan me helemaal onderdompelen in een land. In het begin moet je altijd even wennen en dingen die thuis spelen even een plek geven. Maar als je in een andere omgeving bent lukt dat net wat beter dan dat je thuis blijft. De ervaringen die je opdoet in een reis verrijken je geest. Op reis ontmoet je vaak nieuwe mensen, kom je in situaties terecht die je thuis niet meemaakt. Maar iemand die reist wordt ook flexibeler en veerkrachtiger.  In principe maakt reizen je een leuker mens omdat je door de verschillende situaties waarin je komt en de mensen die je ontmoet en spreekt, je meer inlevingsvermogen krijgt. Daarnaast word je ook nog gelukkiger van reizen omdat je meer weet te waarderen wat je thuis wel hebt: Het schone water uit de kraan, een lekker bed en werkende wifi.

De 3e keer dat je van je reis geniet is in je herinnering. Dan wordt de reis nog beter. Fijne dingen onthoud je. Je bekijkt de foto’s die je hebt gemaakt op de leukste momenten. Je gebruikt de mooie schaal die je hebt gekocht voor je salade. En elke keer beleef je weer die fijne tijd.

Dopamine

En bij alle drie de keren komt het stofje dopamine, het stofje dat er voor zorgt dat je je gelukkig voelt, het stofje dat ook vrijkomt als je geniet van de zon; dat stofje komt bij al deze keren naar boven. En dat maakt jou zo blij en gelukkig.

En heeft de reis me gebracht wat ik me er van had voorgesteld? Jazeker! Vanaf het moment dat ik aankwam in Bangkok voelde ik me letterlijk los van thuis. Ik werd heel blij van de geuren, de smaken, de prachtige tempels, maar ook de lokale mensen die ik ontmoet heb.

En ben je niet zo’n reiziger zoals ik?

Dan is het goede nieuws dat je niet eens het land uit hoeft voor al deze dingen. Ook in eigen land kun je natuurlijk nieuwe ervaringen opdoen. Met je gezin een dagje naar de dierentuin, of met je vrienden een avondje uit. Ook dan doe je nieuwe ervaringen op waar je heel blij van wordt en als je daaraan terugdenkt ook weer.

Uiteindelijk gaat het erom dat je je blijft verwonderen. Nieuwe dingen blijft doen, herinneringen maken.