Geluk….Daar zit muziek in!

Geluk..daar zit muziek in

 

Het einde van het jaar nadert weer en dat betekent onder andere dat de TOP2000 weer van start is gegaan. Een programma waar veel mensen naar luisteren. Een week lang jezelf onderdompelen in de mooiste nummers, vooral oude muziek ontdekken en de herinneringen die daaraan verbonden zijn herbeleven.
Hoe komt het toch dat muziek zoveel met iemand doet?

Muziek beïnvloedt je emoties

Muziek zorgt voor veranderingen in je hersendelen die je emoties verwerken. Dat geldt voor alle muziek, niet alleen specifieke nummers die jou raken.
Muziek heeft daardoor invloed op hoe jij je voelt. Zelfs voordat je je bewust bent dat je muziek hoort, worden jouw emoties er al door beïnvloed.

Er zijn al heel wat onderzoeken gedaan naar de effecten van muziek op de hersenen. Wat bleek? Bij muzikanten is duidelijk te zien dat de hersendelen beter samenwerken dan bij mensen die geen muzikant zijn. Toch kan alleen het luisteren naar muziek ook al een groot effect hebben. Zelfs als je een liedje in je hoofd hebt, activeren de hersenen op een vergelijkbare manier als bij het afspelen van een liedje.

Muziek maakt je gelukkig

Hoe de hersenen muziek vervolgens interpreteren, hangt van verschillende factoren af. Vaak roept muziek associaties op met gebeurtenissen. Als iemand verdrietig is, zal hij eerder luisteren naar weemoedige muziek. Als iemand positieve herinneringen heeft aan bepaalde muziek, dan komt er dopamine vrij en wordt hij blij van het horen van een specifiek liedje. Dopamine is een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je sport of lekker eet. Het wordt ook wel een gelukshormoon genoemd.

Wat het muziekgenre is maakt helemaal niks uit. Als het jou maar iets doet. Of je nu houdt van pop of punk of klassiek, ieder heeft zijn eigen smaak en associaties en reageert daardoor anders op bepaalde nummers.

Kies daarom bewust voor jouw muziek

Als we zelf de muziek uitkiezen dan luisteren we dus vaak naar muziek die onze stemming onderschrijft. Als je naar de radio luistert ben je afhankelijk van de muziek die op dat moment gedraaid wordt. Voor de ervaring van die muziek is er wel een onderscheid te maken tussen genres.

Muziek kan worden geassocieerd met negatieve gevoelens. Heavy Metal klinkt voor sommige mensen agressief en kan bijvoorbeeld angst- en stress verhogend werken. De hartfrequentie gaat dan omlaag en de bloeddruk juist omhoog, vergelijkbaar met mensen die stress ervaren. Portugese Fadomuziek drukt vaak verdriet uit. Hoe mooi verdrietige muziek ook klinkt, soms kun je het beter links laten liggen.
Muziek met een uptempo kan je juist oppeppen. Denk aan de muziek die sporters gebruiken voor hun trainingen en als ze het sportveld opkomen.

Een feit is dat de meeste mensen emotie ervaren als ze naar muziek luisteren. Als je bovenstaande leest dan realiseer je je ook dat je met de keuze van je muziek dus invloed hebt op je stemming. Als je niet lekker in je vel zit, kun je er voor kiezen om juist een nummer op te zetten waar je goede herinneringen aan hebt. Een uptempo nummer zou je dan ook nog uit je stoel kunnen halen. Dat komt dan weer omdat het gebied in je hersenen waar je de muziek ervaart, dicht ligt bij de motorische gebieden van je hersenen die voor beweging zorgen. Bijkomend voordeel: ook bewegen stimuleert een fijn gevoel.

Dus…van welke muziek word jij gelukkig?

Ik zet vaak het nummer ‘I Feel Good’ van James Brown op als ik ga stofzuigen. Met dat nummer maak ik van een minder leuk klusje toch een feestje. Ook ‘Firework’ van Kate Perry geeft bij mij een feestgevoel.

Met welk nummer kun jij jezelf gelukkiger maken? Laat een berichtje achter bij de reacties hieronder, we zijn erg benieuwd!